Heikki

Olen kuusamolainen puukkoharrastaja. Kipinä puukkojen tekemiseen tarttui vuonna 2007 Posiolla Sirniön seppäviikkojen käyttöpuukon taontakurssilla. Kolmen päivän kurssilla sain tehtyä yhden puukon valmiiksi. Puukko on edelleen käytössä ja on erinomainen terältään. Sen jälkeen olen ostellut eri messuilta ja markkinoilta teriä ja tehnyt niistä puukkoja itselle ja tuttaville.

Kuusamo Opisto järjesti kesällä 2014 puukkokurssin, opettajana toimi Mauri Heikkinen Hyrynsalmelta. Mauri on perehtynyt erityisesti Tommi-puukon tekoon. Kävin tuon kurssin ja seuraavanakin kesänä saman uudelleen. Kurssien innoittamana syntyi ajatus perustaa oma paja. Vuonna 2017 rakensin pajan autotalliin ja hankin sinne tarvittavat koneet ja laitteet kaasuahjoineen, hiomakoneineen ja tahkoineen. Entiseen navettaan tein puuntyöstötilat ja tarvikevaraston.

Käytän teriin 80CRV2 hiiliterästä ja kaasuahjolla lämmittäen taon terät käsin. Siitä saa oikealla karkaisulla ja päästöllä erinomaisen kestäviä puukonteriä monenlaiseen käyttötarkoitukseen. Viimeisen ahjossa käytön jälkeen lyön oman puumerkin terään. Se on peräisin esi-isän puumerkistä 1780- luvulta.

Heloina käytän messinkiä ja kuparia. Kahvamateriaaleina ovat visakoivu, koivupahka, pihlaja, jalava ja saarni ja myös muita puulajeja. Lisäksi poron- ja hirvensarvi kuuluu valikoimaan. Lestat teen umpinaiseksi puusta ja puukon tupen käsin ommeltuna naudan nahkasta. Tupen viimeistely on sitten asiakkaan toiveiden mukaan tai omasta inspiraatiosta kiinni.

Olen innokas hirvikoiraharrastaja sitä kautta myös metsästäjä. Hirven ruhon käsittelyssä hyvä ja kestävä puukko on ensiarvoisen tärkeä työkalu.

Kalastus on myös mieluisa harrastus, niin kotijärven verkko- kuin jokikalastuskin.

Näissä harrastuksissa omatekoinen puukko on aina mukana.

Hierojaksi olen valmistunut 1992 ja aloitin ammatinharjoittamisen saman tien Pohjois-Kuusamossa. Osteopaatiksi olen valmistunut 2002 ja teen edelleen molempia töitä ammatinharjoittajana Kuusamossa ja Kallunginniemellä.